Veelgestelde vragen over het coronavirus

Het coronavirus heeft Nederland bereikt. Wat betekent dit voor u? Bekijk onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Terug
Coronavirus

16 jul 2021

Laatst gewijzigd: 11 oktober 2021

PNOzorg houdt het nieuws over het coronavirus nauwlettend in de gaten. Kijkt u voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM of de Rijksoverheid.

De meestgestelde vragen over het coronavirus vindt u hieronder.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het coronavirus voor de dienstverlening van PNOzorg?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers sinds vrijdag 13 maart 2021 thuis. Zo willen we verdere verspreiding van het virus tegengaan en het gezondheidsrisico voor onze medewerkers zo klein mogelijk maken. Juist in deze tijden is het namelijk extra belangrijk dat onze dienstverlening overeind blijft en we voor u klaar kunnen staan. Hoewel onze medewerkers elke dag hard werken, kan het zijn dat u soms iets langer moet wachten dan u van ons gewend bent. We vragen om uw begrip hiervoor. 

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat 1 ziek persoon gemiddeld 2 andere mensen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij of zij het virus verspreidt.
Bron: RIVM

Hoe voorkomt u verspreiding van het coronavirus?
Dit zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar (ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen)
  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
  • Beperk contact met andere mensen
  • Werk zoveel mogelijk thuis of probeer uw werktijden te verspreiden (ook als u geen klachten heeft)
  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Gebruik een mondkapje in openbare ruimtes

 

Contactonderzoek GGD
Meldt iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts? En denkt de arts dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft? Dan treedt er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan. Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat hangt af van de situatie. Als de test positief is, dus als de persoon besmet is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.
Bron: RIVM

Vragen over zorg en gezondheid

 

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?
Heeft u koorts (meer dan 38⁰ Celsius) en luchtwegklachten, zoals benauwdheid? Of bent u ouder dan 70 en heeft u een chronische ziekte of minder weerstand en koorts? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Bron: RIVM

Heeft u andere klachten dan coronaklachten? Twijfel dan niet om ook uw huisarts te bellen.

Is het coronavirus gevaarlijk voor kinderen?
Bij kinderen verloopt een besmetting met het coronavirus over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten. Maar ze worden over het algemeen niet ernstig ziek.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)

Heeft uw kind een (ernstige) chronische ziekte? Op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis vindt u meer informatie over het coronavirus voor kinderen die zorg nodig hebben.

Kunt u uw vaccin zelf kiezen?
Het is door de schaarste van de vaccins niet mogelijk om zelf een bepaald vaccin te kiezen. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of en welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo zijn het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen.

Is het vaccin van AstraZeneca wel veilig?
Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.

U bent mantelzorger. Waar moet u rekening mee houden?
Op mantelzorg.nl vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over mantelzorg en corona. Bijvoorbeeld: is het wel verstandig om bij uw hulpbehoevende naaste op bezoek te gaan? Wat als de dagbesteding van uw naaste ineens stopt? Kunt u de thuiszorgorganisatie vragen om taken van u over te nemen? Of wat als de thuiszorgorganisatie u vraagt taken van hén over te nemen?

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Onze ZorgConsulenten helpen u graag. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar op telefoonnummer 0800 020 00 04 (gratis) van 8.30 tot 17.30 uur.

Avondklok en pgb-zorgverleners
Vanwege de avondklok moest u een eigen- en werkgeversverklaring kunnen tonen als u 's avonds zorg verleende aan pgb-houders. Per 28 april is de avondklok vervallen. U heeft geen formulieren meer nodig om 's avonds zorg te verlenen.

Vragen over zorg in het buitenland

Bent u verzekerd als u naar een land gaat met oranje of rood reisadvies?
Een oranje of rood reisadvies betekent dat alle vakanties naar een gebied worden afgeraden. Bij geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar wordt u aangeraden wel op risico’s te letten. Welk land of welke regio in welke categorie valt, kunt u eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

Goed om te weten
Vanaf 27 juli 2021 volgt Nederland de aanpak van veel andere Europese landen voor reizen binnen de Europese Unie (EU). Zo krijgt een EU-land geen oranje reisadvies meer alleen door het aantal coronabesmettingen. Let op, het kan altijd zijn dat landen extra inreismaatregelen hebben. Kijk daarom altijd voor vertrek (maar ook bij thuiskomst!) op nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp.

Komt u terug uit een geel gebied in Europa of Caribisch Nederland? Dan moet u vanaf 8 augustus 2021 bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien.

Een oranje (of rood) reisadvies vanwege corona heeft geen invloed op de vergoeding van uw verzekering. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekeringen PNO Buitenland en Excellent. Wel adviseren wij u de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.

Maximaal 180 dagen
Maakt u gebruik van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering PNO Buitenland of Excellent? Houdt u er dan rekening mee dat wij altijd de maximale reisduur van 180 dagen hanteren. Ook als u door een verplichte quarantaine de 180 dagen overschrijdt. De situatie rond het coronavirus kan namelijk elk moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit risico wilt nemen.

Alarmcentrale
Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance.

Wat wordt vergoed als u in het buitenland in quarantaine moet?
Bent u in het buitenland en moet u vanwege het coronavirus in quarantaine? Dan kan het zijn dat u niet alle kosten vergoed krijgt. Dit is afhankelijk van uw situatie. Vergeet niet om altijd de alarmcentrale te bellen (telefoonnummer 088 668 97 71) voordat u zorgkosten in het buitenland maakt.

Quarantaine in het ziekenhuis
Moet u in quarantaine in een buitenlands ziekenhuis? Dan vergoedt de basisverzekering uw zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Heeft u een aanvullende verzekering PNO Buitenland of Excellent? Dan vult die de vergoeding aan tot 100% voor de acute noodzakelijk zorg

Quarantaine buiten het ziekenhuis bij besmetting (van u of uw reisgenoot)
Moet u buiten het ziekenhuis in quarantaine, bijvoorbeeld in een hotel? Dan vergoeden PNO Buitenland en Excellent soms de extra kosten van verblijf.

Mist u door ziekte of de quarantaine uw vlucht? Ook dan vergoeden PNO Buitenland en Excellent soms de extra kosten van vervoer. Deze vergoeding geldt alleen als u door medische redenen niet kunt vliegen, bijvoorbeeld omdat u bent opgenomen in het ziekenhuis of te ziek bent om te vliegen. Wordt u vanwege veiligheidsredenen geweigerd op een vlucht, bijvoorbeeld omdat u (vermoedelijk) besmet bent met het corona-virus? Dan vergoeden wij geen extra kosten van vervoer.

Welke vergoedingen er voor extra kosten van vervoer en verblijf er mogelijk zijn, kunt u lezen in de uitgebreide voorwaarden PNO Buitenland.

Quarantaine buiten het ziekenhuis zonder besmetting (van u of uw reisgenoot)
Hier kan bijvoorbeeld sprake zijn als iedereen in het hotel waar u verblijft preventief in quarantaine moet omdat één of meerdere van de gasten in het hotel besmet is. De extra kosten van verblijf vergoeden wij dan niet. Ook PNO Buitenland en Excellent vergoeden dan niet. Mist u in dit geval door de quarantaine uw vlucht? Ook dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Eerder terug naar huis
Heeft u PNO Buitenland of Excellent? Dan vergoeden wij in bepaalde gevallen een eerdere terugkeer naar huis. Onze alarmcentrale bepaalt of repatriëring voor u mogelijk is. Bij besmetting van Corona of verdenking daarvan kan dit niet. Regelt u zelf vervoer? Bijvoorbeeld om terug naar huis te komen of naar een andere regio te reizen? Dan kan het zijn dat wij de kosten van dat vervoer niet (volledig) vergoeden.

Het afgeven van een negatief reisadvies is geen grond voor repatriëring. Let op: ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat geen reizigers meer repatriëren. We raden u aan om in zo’n situatie contact op te nemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kan die iets voor u betekenen.

Alarmcentrale
Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistence via telefoonnummer 088 668 97 71.

U wilt zich in het buitenland laten controleren op het coronavirus. Wordt dit vergoed?
Moet u zich in het buitenland op advies van een arts of de autoriteiten laten controleren omdat u verschijnselen vertoont van besmetting met het corona-virus? Dan krijgt u de kosten hiervan vergoed vanuit de basisverzekering, maar maximaal tot het Nederlandse tarief (€ 65). Onze aanvullende verzekeringen PNO Buitenland en Excellent vergoeden ook de kosten boven het Nederlandse tarief. Laat u zich op eigen verzoek controleren op het coronavirus zonder dat u klachten heeft? Dan vergoeden we de kosten niet.

Vragen over uw zorgverzekering

Is er een vergoeding voor het herstel van ernstig zieke coronapatiënten?
Ja. Uit de afgelopen maanden blijkt dat een deel van de patiënten met COVID-19 erg moeizaam herstelt. Daarom kunnen ernstig zieke coronapatiënten een tijdelijke vergoeding krijgen voor nazorg en revalidatieondersteuning. Kijk voor de vergoeding, voorwaarden en veelgestelde vragen op onze pagina Vergoeding voor herstelzorg ernstig zieke coronapatiënten.

U moet een rekening betalen, maar dit lukt niet in een keer. Wat kunt u doen?
De coronacrisis kan ervoor zorgen dat u op dit moment minder inkomsten heeft. Denkt u hierdoor problemen te krijgen bij het betalen van de premie of medische kosten? Neemt u dan op tijd contact op met ons Service Center. Samen kijken wij dan naar wat voor u een passende betalingsregeling is. U kunt ook direct een betalingsregeling aanvragen via MijnPNO. Samen komen wij zo tot een passende oplossing in deze moeilijke tijd.

U heeft een uitnodiging ontvangen voor een coronavaccinatie. Krijgt u dit vergoed?
Als u bent uitgenodigd voor het krijgen van een coronavaccinatie, wordt deze vergoed vanuit de overheid. Dat betekent dat u geen eigen risico of eigen bijdrage hoeft te betalen hiervoor.

Heeft u andere vragen over een coronavaccinatie? Bekijk dan Vragen en antwoorden over coronavaccinatie van de Rijksoverheid.

U wilt zich laten controleren op het coronavirus. Krijgt u dit vergoed?
Iedereen met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, kan zich laten testen bij de GGD. De overheid betaalt deze test. Dit valt dus niet onder uw basisverzekering. Vanaf 1 december 2020 kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting.

Laat u zich testen bij een particuliere teststraat? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. De overheid vergoedt dit niet. Ook de basisverzekering vergoedt de kosten dan niet.

U heeft een rekening van ONVZ gekregen voor (een deel) van de kosten van de COVID-19 test. Klopt dit?
Heeft uw huisarts of een GGD-arts de test voor u aangevraagd? Dan moet het laboratorium dat uw test beoordeelt de rekening sturen naar de GGD. De overheid vergoedt de test. U hoort hier dus geen rekening van te krijgen. Heeft u van ONVZ toch een rekening ontvangen voor kosten die te maken hebben met een Covid-19 test, neem dan contact met ons op. Wij zoeken graag samen met u uit hoe de rekening van uw test alsnog op de juiste plek terecht komt.

Heeft uw arts in het ziekenhuis de test voor u aangevraagd? Dan wordt de test niet apart in rekening gebracht. De kosten voor de test zitten dan in de rekening van het ziekenhuis.

U moet zich laten testen op het coronavirus voordat u op reis gaat, wordt dit vergoed?
Wilt u zich op eigen verzoek laten testen op het corona-virus? Bijvoorbeeld omdat u een negatieve testuitslag nodig heeft om een ander land binnen te komen? Wij vergoeden dit niet.

U wilt niet gevaccineerd worden, en krijgt corona. Wordt uw zorg dan vergoed?
De coronazorg wordt vergoed, omdat een vaccinatie tegen het coronavirus niet verplicht is. Dit geldt ook als iemand zich niet heeft laten vaccineren.

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt dus niet alleen uzelf, maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. We begrijpen het als u vragen heeft. Laat uzelf goed informeren voordat u de keuze maakt. Op de coronawebsite van de Rijksoverheid vindt u meer informatie hierover. Daar vindt u ook het publieksinformatienummer 0800 – 1351. Dat is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.