Vergoeding ‘e-cardioloog’ HartWacht

Onlangs is bekend gemaakt dat PNOzorg de eHealth-toepassing HartWacht in 2017 vergoedt. HartWacht is een programma waarmee patiënten met een indicatie voor cardiologische zorg doorlopend op afstand worden gemonitord.

Terug
PNOzorg hand met mobiele telefoon.jpg

13 mrt 2017

Onlangs is bekend gemaakt dat PNOzorg de eHealth-toepassing HartWacht in 2017 vergoedt. HartWacht is een programma waarmee patiënten met een indicatie voor cardiologische zorg doorlopend op afstand worden gemonitord. Met een speciale app, ontwikkeld door partner FocusCura, meten patiënten thuis zelf vitale waarden, die automatisch worden doorgestuurd naar Cardiologie Centra Nederland (CCN), de drijvende kracht achter HartWacht.

Minder spoedopnames

PNOzorg ziet HartWacht als een innovatie waarbij de zorg meer wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt. Artsen en verpleegkundigen kunnen afwijkende waarden snel signaleren en de patiënt (en de huisarts) adviseren. Patiënten hoeven niet meer, of veel minder vaak, voor controles of metingen naar het ziekenhuis te komen. Dit is in de eerste plaats goed voor de patiënten, die hierdoor autonomer worden en betere zorg krijgen, maar het zorgt ook voor lagere zorgkosten, aangezien verwacht wordt dat door HartWacht minder spoedopnames nodig zullen zijn. Daarom is HartWacht een belangrijke stap voor hartpatiënten die bij PNOzorg zijn verzekerd.

Snelle verandering

Op dit moment kunnen patiënten voor HartWacht alleen nog terecht bij CCN, maar als het aan operationeel directeur van CCN Cecile Goldman ligt, komt daar snel verandering in: “Op dit moment voeren we gesprekken met verschillende ziekenhuizen en huisartsen om HartWacht ook buiten onze eigen locaties aan te bieden. Wij monitoren de patiënten dan namens de behandelend arts. Op die manier hoeft ook niet elk ziekenhuis het wiel opnieuw uit te vinden.”