Vergoeding huisartsenzorg: hoe werkt het ook alweer?

Vanuit de basisverzekering wordt een bezoek aan de huisarts volledig vergoed. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Toch kan het voorkomen dat je na een huisartsbezoek toch een rekening krijgt. Hoe dat komt? We leggen het graag uit.

Terug
Huisartsvergoeding_web.jpg

28 aug 2017

In de meeste gevallen is je huisarts het eerste aanspreekpunt bij lichamelijke of psychische klachten of voor het voorkomen daarvan. Samen met je huisarts bespreek je de klachten en op basis van dit gesprek stelt de arts een diagnose. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Dit geldt ook voor een consult bij een waarnemer of de huisartsenpost, indien je buiten de openingstijden van je eigen huisartsenpraktijk zorg nodig hebt. Voor kinderen tot 18 jaar is het eigen risico niet van toepassing.

Is er aanvullend (laboratorium-)onderzoek nodig of krijg je geneesmiddelen voorgeschreven? Deze kosten vallen wel onder het eigen risico.
Moet je met acute klachten naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis? Ook hiervoor geldt het eigen risico. Deze zorg valt namelijk onder medisch specialistische zorg.

Meer weten over deze of andere vergoedingen? Check dan de Vergoedingswijzer.

Voorbeeld
Let op: onderstaand voorbeeld is gebaseerd op gefingeerde bedragen voor de medische kosten.

Bea gaat in januari 2017 naar de huisarts met klachten. Haar huisarts wil graag een aanvullend onderzoek. Voor Bea geldt het verplichte eigen risico van €385,-. Het eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld.

De kosten van het consult bij de huisarts vallen niet onder het eigen risico en worden geheel vergoed door PNOzorg. De kosten voor het aanvullend onderzoek (bloedprikken totaal €27) en de voorgeschreven medicijnen (€15) vallen wel onder het eigen risico, maar hoeft Bea maar te betalen tot het maximum van €385.

Heb je vragen? Wij helpen je graag.

Het Service Center is maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 21.00 uur via 030 639 62 62.