Vis… verse vis… en vitamine D!

De zomer is nu echt voorbij en de dagen worden korter. Hoogste tijd om je vitamine D-gehalte op peil te houden. Wist jij dat vette vis, zoals zalm en haring een hoge dosis van deze vitamine bevatten?

Terug
Zalm 14901345_1600pix.jpg

7 okt 2016

Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Deze vitamine helpt een herfstdip voorkomen en zorgt voor sterke botten en tanden. Helaas komt het voor dat in de herfst en winter er te weinig zon is en je een vitamine D-tekort opbouwt. Je kan dit aanvullen met pilletjes, maar veel voedingsmiddelen zijn een natuurlijke bron van vitamine D. Vette vis bevat bijvoorbeeld het hoogste gehalte van deze vitamine. Daarom een tweetal lekkere visrecepten vol vitamine D. 

Zalm: laat je inpakken! 
Een makkelijke en snelle manier om zalm te bereiden is door hem in te pakken.

Je hebt hiervoor nodig (2 personen): 
2 zalmmoten van 125 gram
1 courgette
3 wortels 
200 gram peultjes
7 zongedroogde tomaten
½ citroen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak alle groenten in grove stukken. Let op: niet de citroen. Leg 2 vellen aluminiumfolie klaar en vouw deze dubbel. Leg hier de groenten op en plaats daarop de zalmmoten. Bestrooi met zout en peper en leg op elke moot een schijfje citroen. Vouw het pakketje dicht en plaats in de oven voor 30 minuten. Pak het daarna voorzichtig uit! De stoom kan heet zijn. 

Bietensalade met haring en appel 
Deze herfstige salade is extra lekker na een lange wandeling in de herfstzon.

Dit heb je nodig:
500 gram voorgekookte bieten 
4 verse haringen
1 appel
1 bosuitje
Verse peterselie
2 eetlepels crème fraiche
Peper 

Was de bieten en snijd in blokjes. Schil de appel en snijd ook in blokjes. Snijd de haring in stukjes, de bosuitjes in ringen en hak de peterselie fijn. Meng alles in een schaal. Schep de crème fraiche erdoor en maak op smaak met de peper.

Eet smakelijk!