Wijziging medicatie ADHD

Vanaf 1 mei 2016 is er een wijziging in de vergoeding van ADHD medicatie met dexamfetamine. Gebruikt jij of één van jouw gezinsleden dit middel, lees dan hier verder wat de wijziging voor jou betekent.

Terug
PNOzorg Man staat stil met racefiets.jpg

1 sep 2016

Vanaf 1 mei 2016 is er een wijziging in de vergoeding van ADHD medicatie met dexamfetamine. Gebruikt jij of één van jouw gezinsleden dit middel, lees dan hier verder wat de wijziging voor jou betekent.

Vanaf 1 mei is er een geregistreerd geneesmiddel voor de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg opgenomen in het GVS (geneesmiddelen vergoedingssysteem). Dit betekent dat apothekers niet meer de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg mogen leveren, omdat er een geregistreerd alternatief is. Je krijgt vanaf 1 mei alleen nog Amfexa 5 mg vergoed. Amefexa heeft een hoge eigen bijdrage (€ 24,96 per doosje). De prijs per 1 mei is € 28,81 per 30 tabletten en de vergoeding € 3,85. De eigen bijdrage kan vergoed worden volgens de voorwaarden van een eventuele aanvullende verzekering.

De doorgeleverde bereidingen dexamfetamine 2,5 mg blijven we vergoeden. Deze wijziging heeft geen invloed op andere ADHD geneesmiddelen.

Veel gestelde vragen:

1. Waarom mag de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg niet meer geleverd worden nu Amfexa 5 mg op de markt is gekomen?

Een doorgeleverde bereiding is niet toegestaan als er een geregistreerd alternatief beschikbaar is. Amfexa 5 mg is per 1 maart 2016 in de handel in Nederland. In principe mag er dan geen doorgeleverde bereiding worden geleverd. Producent Eurocept besloot na overleg met betrokken partijen de uitlevering van de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 5 mg tot mei te gedogen.

2. Komt de doorgeleverde bereiding dexamfetamine 2,5 mg nog voor vergoeding in aanmerking?

Ja, dit product wordt vergoed als er 2,5 mg is voorgeschreven.  

3. Wie betaalt de eigen bijdrage?

Vanuit onze aanvullende verzekeringen, worden de kosten van de eigen bijdrage vergoed volgens de voorwaarden van de aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering, dan moet je deze kosten zelf betalen.

De vergoeding van onze aanvullende verzekering is als volgt:

PNO Start geen dekking
PNO Standaard max. 50 euro
PNO Keuze max. 100 euro
PNO Extra max. 300 euro
PNO Compleet max. 500 euro