Uitleg MRI

Soms heeft de arts voor een goede diagnose, over bijvoorbeeld een knieklacht of rugpijn, extra onderzoek nodig. Dit kan in de vorm van een MRI-scan. Een MRI-scan is een foto van doorsneden van het lichaam. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een tafel die in een holle cilinder, een tunnel, geschoven wordt. Het onderzoek is pijnloos en maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Er komt geen röntgenstraling of radioactieve straling aan te pas.

De MRI-scan krijgt u in principe volledig vergoed. In principe, want de vergoeding zit soms al in een dbc. Een losse rekening voor de MRI vergoeden wij dan niet.

Er zijn 3 situaties:

 • Uw huisarts wil voor zijn eigen diagnose een MRI-scan laten maken. Volgens de richtlijnen van de huisarts laat de huisarts alleen een MRI maken bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis stuurt de uitslag van de MRI naar uw huisarts. De huisarts stelt de diagnose en bespreekt met u of u bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut moet.

  De basisverzekering vergoedt de MRI. Daarbij geldt wel het eigen risico.

 • Net als in situatie 1 laat u op advies van de huisarts een MRI-scan maken. Als de huisarts het resultaat heeft ontvangen, besluit hij u toch door te sturen naar de medisch specialist. De huisarts stuurt u bijvoorbeeld door naar een orthopeed of neuroloog. Die kunnen de MRI-scan ook bekijken en behandelen u verder.

  De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De openingsdatum van de dbc is de dag waarop u een 1e consult heeft met de medisch specialist. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling. De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. Daarbij geldt wel het eigen risico.

  Als de MRI-scan en het consult met de medisch specialist op dezelfde dag uitgevoerd worden mag de scan niet apart in rekening gebracht worden. De scan mag wel apart in rekening gebracht worden als het consult een of meerdere dagen later plaatsvindt.

 • Als uw huisarts u verwezen heeft naar een medisch specialist, kan die ook een MRI-scan laten maken. Dat kan vrijwel altijd in het ziekenhuis van de specialist, maar dat kan meestal niet direct. De medisch specialist bepaalt op basis van uw indicatie hoe snel de MRI gemaakt moet worden. Hij behandelt u ook verder na de uitslag van de MRI.

  De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling. De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. Daarbij geldt wel het eigen risico.

  Vindt u dat u te lang moet wachten op een MRI in het ziekenhuis? Dan kunt u dat bespreken met uw medisch specialist. Als u op eigen verzoek een MRI-scan laat maken in een andere instelling, bijvoorbeeld het MRI-centrum, dan vergoedt de basisverzekering de kosten daarvan niet. U kunt wel vragen of het ziekenhuis de kosten aan de andere instelling wil betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Maar niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

Voor een MRI-scan moet u een voorschrift of verwijzing hebben

De huisarts kan een MRI-scan voorschrijven. Dat kan alleen bij bepaalde klachten van knie, schouder of onderrug. U gaat dan alleen voor een MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist. De huisarts bespreekt de uitslag van de MRI met u. En de mogelijkheden voor verdere behandeling of bijvoorbeeld rust.

De huisarts kan u ook verwijzen naar een medisch specialist. U krijgt dan eerst een gesprek met een medisch specialist. Die bepaalt dan of er een MRI-scan nodig is. Hij behandelt u ook verder.

Goed om te weten