Uitleg MRI

Soms heeft uw arts voor een goede diagnose extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bij knieklachten of rugpijn. Als een röntgenfoto hiervoor onvoldoende gegevens kan leveren, dan krijgt u soms een MRI-scan. Bij een MRI-scan worden foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam terwijl u in een smalle tunnel ligt. De scan is pijnloos en maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Er komt geen röntgenstraling of radioactieve straling aan te pas.

Een MRI-scan vergoeden wij. Maar let op: soms zit de MRI in het dbc-zorgproduct, kortweg dbc, van het ziekenhuis of de kliniek waar u in behandeling bent. Een losse rekening van de MRI vergoeden wij dan niet. Hieronder leggen we dit uit.

Er zijn 2 situaties:

 • Uw huisarts laat een MRI-scan maken

  De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder.

  U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan. Het ziekenhuis stuurt de uitslag van de MRI naar uw huisarts.

  De huisarts stelt de diagnose en bespreekt met u of u bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut moet. Als uit de MRI blijkt dat er toch een specialist naar uw klacht moet kijken, dan stuurt uw huisarts u voor alsnog door naar de medisch specialist. Bijvoorbeeld een orthopeed of neuroloog. Uw huisarts kan de MRI naar de medisch specialist opsturen, zodat u het onderzoek niet opnieuw hoeft te doen.

  De basisverzekering vergoedt in deze gevallen de MRI-scan apart. Als uw huisarts u doorverwijst, opent de medisch specialist daarnaast nog een dbc. Voor de MRI (en een eventuele dbc) geldt het eigen risico.

 • Medisch specialist laat een MRI-scan maken

  Meestal verwijst uw huisarts u direct naar een medisch specialist voor diagnostisch onderzoek. Dan kan die een MRI-scan laten maken.

  Dat kan bijna altijd in het ziekenhuis van uw specialist, maar vaak moet u wel even wachten. De medisch specialist bepaalt op basis van uw indicatie hoe snel de MRI gemaakt moet worden. Hij behandelt u ook verder na de uitslag van de MRI.

  De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling.

  De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. We vergoeden de MRI-scan niet apart. Voor die dbc geldt het eigen risico.

  Vindt u dat u te lang moet wachten op een MRI in het ziekenhuis? Dan kunt u dat bespreken met uw medisch specialist.

  In een MRI-centrum kunt u soms snel terecht. Maar laat u zelf een MRI-scan maken in zo’n centrum of in een andere kliniek? Dan vergoedt de basisverzekering die kosten niet.

  U kunt wel vragen of het ziekenhuis de kosten van de MRI aan de andere kliniek wil betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

Goed om te weten