De huisarts (huisartsenzorg)

Zorg begint bij de huisarts.

Vergoedingen A-Z
2019

Vergoeding per verzekering

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Of vragen over uw gezondheid? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt.

De huisarts bespreekt uw vragen en klachten met u en stelt een diagnose. Als het nodig is laat hij uw bloed onderzoeken, of laat hij ander onderzoek doen. Meestal kan de huisarts u zelf behandelen. Soms verwijst hij u door naar een andere zorgverlener, zoals een fysiotherapeut of een specialist.

Soms behandelen andere zorgverleners u

Vaak werken in de praktijk van de huisarts nog andere zorgverleners: de praktijkondersteuners. Bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, een longverpleegkundige of een psycholoog. Zij kunnen u zelfstandig behandelen, onder verantwoordelijkheid van de huisarts.

Samenwerking voor chronische zorg

De huisarts kan ook samenwerken met zorgverleners buiten de praktijk. Met elkaar zorgen zij ervoor dat u zorg op maat krijgt bij bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten of COPD (chronische longproblemen). Dit wordt ook wel ‘ketenzorg’ genoemd. 

Dag en nacht

Als u buiten de openingstijden van de praktijk dringend zorg nodig heeft, kunt u terecht bij de waarnemer of de huisartsenpost. Als het nodig is, krijgt u daar een verwijzing voor de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis. 

Alles samen: huisartsenzorg

Al deze zorg samen is huisartsenzorg. De basisverzekering vergoedt die.

Andere vormen van huisartsenzorg

Voor sommige vormen van huisartsenzorg gelden (ook nog) andere voorwaarden. Ze staan daarom apart vermeld:

Individuele geneeskundige zorg bij tuberculose en infectieziekten vergoeden wij ook als u daarvoor naar een arts infectieziekte- of tuberculosebestrijding gaat. Deze werkt meestal bij de GGD.

Andere vergoedingen

Gaat u op reis? Er is een aparte vergoeding voor vaccinaties en preventieve geneesmiddelen voor reizen.

Voor preventief medisch onderzoek kunt u meestal ook gewoon bij de huisarts terecht.

Wilt u meer doen aan preventie? Er zijn aparte vergoedingen voor (ander) preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck-up, preventiecursussen en griepvaccinatie.

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Het eigen risico

Voor huisartsenzorg geldt geen eigen risico. Voor zorg die de huisarts voorschrijft, zoals geneesmiddelen of (laboratorium)onderzoek, geldt het eigen risico wel.
Hoe werkt dat?

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed, en welke wijzigingen u moet doorgeven. En ook dat de basisverzekering geen keuringen (zoals een rijbewijs- of aanstellingskeuring) vergoedt.
Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die een huisarts normaal gesproken verleent omdat u bent ingeschreven bij de praktijk. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
(maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Facebook of Twitter)

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app