Hulphonden

Als u zonder viervoeter niet kunt bewegen, zien of horen.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor hulphonden. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Een hulphond is een speciaal getrainde hond om mensen met een ernstige beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Er zijn verschillende hulphonden. Een blindengeleidehond kan helpen bij blindheid. Een signaalhond kan helpen bij volledige doofheid. Een ADL-hond kan helpen bij ernstige problemen met bewegen. Hieronder leggen wij uit wanneer wij een hulphond vergoeden.

De blindengeleidehond

Een blindengeleidehond helpt u om u veilig te verplaatsen, in huis en buiten in het verkeer. Bijvoorbeeld door u om obstakels heen te leiden en te waarschuwen voor onverwachte gebeurtenissen.

Wij vergoeden een blindengeleidehond als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

De signaalhond

Een signaalhond wijst u op geluiden in uw omgeving die u niet mag missen. We noemen dat ook wel omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een brandalarm in huis, of de sirene van een ambulance in het verkeer.

Wij vergoeden de signaalhond als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

 • u bent volledig doof waardoor u beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met horen of Hoortoestellen
 • u heeft een signaalhond nodig om u bij mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen te ondersteunen door het signaleren van omgevingsgeluiden

De ADL-hond

ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het zijn algemene en huishoudelijke handelingen die u dagelijks uitvoert. Bijvoorbeeld het aan- en uitdoen van lampen, het openen en sluiten van deuren, het aangeven van spullen en het doen van de was.

Wij vergoeden een ADL-hond als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

 • u heeft een ernstige aandoening waardoor u beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthesen, Orthopedische schoenen en Daisyspelers
 • u heeft daarom de hulp van een ADL-hond nodig omdat de ADL-hond een aanzienlijke bijdrage levert aan uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen

Voor alle hulphonden

Wij vergoeden ook maximaal € 260 per 3 maanden voor het levensonderhoud en medische en dagelijkse verzorging van uw blindengeleidehond, uw signaalhond of uw ADL-hond. U ontvangt dit bedrag in de maand na het kwartaal waar de vergoeding op zit. De vergoeding voor bijvoorbeeld de maanden januari, februari en maart ontvangt u in april.

Dit wordt niet vergoed

 • een hulphond als andere hulpmiddelen uw beperkingen kunnen corrigeren of voldoende verbeteren
 • een hulphond voor bijvoorbeeld epilepsie, PTSS, autisme en diabetes

Andere vergoedingen

Er zijn veel andere hulpmiddelen die helpen bij problemen met bewegen, zien of horen.

Andere hulpmiddelen voor problemen met zien staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met zien, Brillen en lenzen bij medische indicatie en Daisyspeler en daisysoftware.

Andere hulpmiddelen voor problemen met horen staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met horen en Hoortoestellen en tinnitusmaskeerders.

Andere hulpmiddelen voor problemen met bewegen staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthopedische schoenen, Orthesen, Hulpmiddelen voor kortdurende uitleen en Daisyspelers.

Hier kunt u terecht

 • voor een blindengeleidehond: bij een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden
 • voor een signaalhond: bij een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden 
 • voor een ADL-hond: bij een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden

Wat u zelf betaalt

Eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor een hulphond.
Hoe werkt dat?

Eigen risico

U betaalt geen eigen risico, omdat u een hulphond altijd in bruikleen krijgt. Over de bijdrage in het levensonderhoud van € 260 per kwartaal betaalt u wel eigen risico
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

Voor een hulphond moet u een medische indicatiestelling en een praktische indicatiestelling hebben. De medische indicatiestelling geeft aan dat u door uw beperking op een hulphond bent aangewezen omdat andere hulpmiddelen niet helpen. De praktische indicatiestelling geeft aan dat een hulphond u in de praktijk echt zal helpen.

 • U krijgt de medische indicatiestelling voor de blindengeleidehond van een regionaal instituut blinden en slechtzienden. De praktische indicatiestelling krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden.
 • U krijgt de medische indicatiestelling voor de signaalhond van de ergotherapeut. De praktische indicatiestelling krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden.
 • U krijgt de medische indicatiestelling voor de ADL-hond van de ergotherapeut. De praktische indicatiestelling krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden.

U moet vooraf toestemming vragen

Wij vergoeden een hulphond alleen als u vooraf toestemming van ons heeft gekregen. U kunt ons uw aanvraag toesturen via het contactformulier of per post. Maar vaak vraagt het opleidingsinstituut deze toestemming voor u bij ons aan.

Goed om te weten

De Regeling omschrijft de ADL-hond in artikel 2.6, onderdeel e en 2.12 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij problemen met bewegen, orthopedische schoenen, en tijdelijke transferhulpmiddelen, orthesen en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met bewegen.

De Regeling omschrijft de blindengeleidehond in artikel 2.6, onderdeel f en 2.13 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met zien, brillen en lenzen bij medische indicatie en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met zien.

De Regeling omschrijft de signaalhond in artikel 2.6, onderdeel c en 2.10 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de hoorfunctie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met horen en hoortoestellen.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app