Revalidatie (medisch-specialistisch)

Heeft u door ziekte of ongeval (tijdelijk) problemen met bijvoorbeeld bewegen? Revalidatie zorgt dat u weer zo goed mogelijk vooruit kunt in uw leven.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Revalidatie en medisch noodzakelijke opname

 

 

 

 

 

 

Wat u vergoed krijgt

Vaak kunnen problemen bij bijvoorbeeld bewegen worden verholpen met fysiotherapie, oefentherapie of ergotherapie. Dan valt het revalideren onder die vergoedingen. Is uw situatie daarvoor te complex? Dan krijgt u een verwijzing naar de revalidatiearts, voor medisch-specialistische revalidatie. Daarvoor geldt de vergoeding die u nu leest.

U gaat voor medisch-specialistische revalidatie naar de polikliniek van het ziekenhuis, of naar een revalidatie-instelling.

De revalidatiearts begint met het stellen van een indicatie: hij bepaalt of medisch-specialistische revalidatie voor u de juiste zorg is. Is dat het geval? Dan krijgt u medisch-specialistische revalidatie van de revalidatiearts.

De revalidatiearts kan ook vaststellen dat intensieve behandeling door een team van zorgverleners nodig is. Dit heet interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie. Dit staat dan in de indicatie.

De basisverzekering vergoedt medisch-specialistische revalidatie door de revalidatiearts.

De basisverzekering vergoedt interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie alleen als elk van de volgende situaties voor u geldt:

  • u heeft problemen met communiceren, uw denkvermogen of gedrag. Dit komt door stoornissen of beperkingen in het bewegingsapparaat, of door een aandoening van het centrale zenuwstelsel
  • u heeft problemen op meer gebieden (bijvoorbeeld mobiliteit, zelfverzorging en communicatie), en die problemen hangen met elkaar samen
  • behandeling door een team van zorgverleners geeft beter resultaat om een handicap te voorkomen, verminderen of overwinnen
  • behandeling in de eerste lijn (door bijvoorbeeld huisarts of fysiotherapeut) levert onvoldoende resultaat op
  • u kunt door deze zorg zelfstandig blijven functioneren, of de zelfstandigheid behouden die met uw beperkingen redelijkerwijs mogelijk is
  • een revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit van de revalidatiezorg

Krijgt u interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie en verwacht de revalidatiearts met opname betere of snellere resultaten dan zonder opname? Dan vergoedt de basisverzekering ook de kosten van opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Het eigen risico

Deze zorg valt onder de basisverzekering. Daarom geldt het eigen risico.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U moet vooraf een verwijzing hebben

Voor u naar de revalidatiearts gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts, de bedrijfsarts, de jeugdarts of een medisch specialist.

Voor interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie zonder opname moet u ons soms vooraf toestemming vragen

Stelt de revalidatiearts vast dat interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie voor u de juiste zorg is? En wordt u daarvoor niet opgenomen? Dan heeft u soms toestemming vooraf nodig.

Staat uw zorgverlener in ons overzicht toestemmingsvrije revalidatiecentra? Dan hebben wij afspraken gemaakt over de revalidatiezorg en de toestemming daarvoor, en hoeft u niets te doen. Staat uw zorgverlener er niet bij? Dan vergoeden wij de interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie alleen als wij toestemming hebben gegeven voordat de behandeling begint.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.
Hier is gebruikelijke zorg: de revalidatiezorg die revalidatieartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.
Geriatrische revalidatie is revalidatie voor ouderen die uit het ziekenhuis komen.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app