Gebitsprothese ('kunstgebit') vanaf 18 jaar

Kunstgebit, klikgebit, prothese … We zetten het voor u op een rij.

Vergoedingen A-Z
2020

Wat u vergoed krijgt

Natuurlijk probeert u zo lang mogelijk uw gebit gezond te houden. Maar soms zal uw tandarts u aanraden een kunstgebit te nemen. Dat wordt ook wel prothese of prothetische voorziening genoemd.

Voor de vergoeding maakt het verschil of het gaat om een gedeeltelijk kunstgebit of een volledig kunstgebit. Bij een gedeeltelijk kunstgebit heeft u nog eigen tanden of kiezen. Het gedeeltelijk kunstgebit vervangt de tanden of kiezen die ontbreken. Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen in een kaak. U kunt het volledig kunstgebit hebben voor de onderkaak, de bovenkaak of voor allebei de kaken.

Bent u 18 jaar of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering het volledige uitneembare kunstgebit, dus het volledige kunstgebit dat u zelf uit de mond kunt halen. Het gedeeltelijke kunstgebit, vergoedt de basisverzekering niet. Die valt onder de vergoeding Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar van de aanvullende (tand)verzekeringen.

Er zijn 4 soorten volledige uitneembare kunstgebitten die de basisverzekering vergoedt. We zetten ze voor u op een rij.

 1. De immediaatprothese. Dat is een tijdelijk kunstgebit dat u krijgt na het trekken van alle tanden en kiezen. U draagt het tot de mond genezen is.
 2. Een gewone prothese (niet op implantaten). Dat is het kunstgebit dat u krijgt ná de immediaatprothese. Het wordt ook wel 'vervangingsprothese' genoemd.
 3. Een overkappingsprothese (niet op implantaten). Dat is een kunstgebit dat over uw eigen tandwortels wordt geplaatst.
 4. Een kunstgebit op implantaten ('implantaat gedragen'). Dat heet ook wel klikgebit.

U krijgt een gedeeltelijke vergoeding. Dit is een percentage van de totale kosten inclusief materiaal- en techniekkosten. Dus de kosten van de tandarts of de tandprotheticus en de materiaal- en techniekkosten. Bij het gebit op implantaten tellen ook de magneetjes, staafjes of drukknoppen die boven het tandvlees uitsteken ('het vaste gedeelte van de suprastructuur') mee in de totale kosten.

De basisverzekering vergoedt deze percentages van de totale kosten (inclusief materiaal- en techniekkosten):

 • kunstgebit (1), (2) of (3) voor de boven en/of de onderkaak: 75% (eigen bijdrage 25%)
 • klikgebit (4) voor de onderkaak: 90% (eigen bijdrage 10%)
 • klikgebit (4) voor de bovenkaak: 92% (eigen bijdrage 8%)
 • een combinatie van (1), (2) of (3) in de ene kaak en (4) in de andere kaak: 83% (eigen bijdrage 17%)

Het percentage dat de basisverzekering niet vergoedt, is uw wettelijke eigen bijdrage. Die moet u zelf betalen. De aanvullende verzekeringen Excellent en Tandplus A, B, C en D vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage, volgens de vergoeding Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar.

En hoe zit het met de implantaten?

Krijgt u voor het eerst een klikgebit, dan heeft u ook implantaten nodig?. De basisverzekering vergoedt de implantaten alleen als u een heel erg geslonken kaak zonder tanden heeft. Dan geldt de vergoeding Bijzondere tandheelkunde. U moet ons vooraf toestemming vragen. Heeft u geen heel erg geslonken kaak zonder tanden? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Excellent of Tandplus A, B, C en D het aanbrengen van implantaten door de tandarts, volgens de vergoeding Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar.

En als het kunstgebit niet meer past of kapot is?

Dan kunt u het laten repareren of rebasen (opvullen) door een tandprotheticus of een tandarts. Heeft u het kunstgebit nog geen 2 maanden? Dan hoeft u daar niet voor te betalen. Is het ouder dan 2 maanden? Dan vergoedt de basisverzekering reparatie en rebasen (opvullen) voor 90%. U betaalt een eigen bijdrage van 10%.

Hier kunt u terecht

 • tandarts
 • tandprotheticus

Andere vergoedingen

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan vallen het kunstgebit en andere protheses onder de vergoeding Tandheelkundige zorg tot 18 jaar.

Vergoeding per verzekering


Max. per kalenderjaar 

Max. per kalenderjaar

Max. per kalenderjaar

Max. per kalenderjaar

Max. per kalenderjaar

Wat u zelf betaalt

De eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u een wettelijke eigen bijdrage van 8, 10, 17 of 25%. De aanvullende verzekeringen Excellent en Tandplus A, B, C en D vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Het eigen risico

Het volledig uitneembare kunstgebit valt onder de basisverzekering. Daarom geldt het eigen risico. Voor de zorg die onder de aanvullende verzekering valt, geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U heeft vaak vooraf toestemming nodig

De volgende zorg vergoeden wij alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven:

 • een kunstgebit (1), (2) of (3) dat duurder is dan € 650 (inclusief materiaal- en techniekkosten) per kaak
 • het vervangen van een kunstgebit (2) of (3) als dat minder dan 5 jaar oud is
 • het klikgebit (4)
 • het repareren of rebasen van een klikgebit
 • zorg in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)
Toestemming vraagt u met een gemotiveerde verklaring van uw zorgverlener. Daar moeten een behandelplan en een begroting bij zitten.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.
Hier is gebruikelijke zorg: de mondzorg die tandartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
(maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Facebook of Twitter)

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app