Hulphonden

Als uw viervoeter u helpt bij bewegen, zien of horen.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor hulphonden. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Een hulphond is een speciaal getrainde hond om mensen met een ernstige beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Er zijn verschillende hulphonden. Hieronder leggen wij uit wanneer wij een hulphond vergoeden.

De blindengeleidehond

Een blindengeleidehond helpt u om u veilig te verplaatsen, in huis en buiten in het verkeer. Bijvoorbeeld door u om obstakels heen te leiden en te waarschuwen voor onverwachte gebeurtenissen.

De basisverzekering vergoedt een blindengeleidehond als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

De signaalhond

Een signaalhond wijst u op geluiden in uw omgeving die u niet mag missen. We noemen dat ook wel omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een brandalarm in huis, of de sirene van een ambulance in het verkeer.

De basisverzekering vergoedt een signaalhond als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 • u bent volledig doof waardoor u beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met horen en Hoortoestellen en tinnitusmaskeerders
 • u heeft een signaalhond nodig om u bij mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen te ondersteunen door het signaleren van omgevingsgeluiden

De ADL-hond

ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het zijn algemene en huishoudelijke handelingen die u dagelijks uitvoert. Bijvoorbeeld het aan- en uitdoen van lampen, het openen en sluiten van deuren, het aangeven van spullen en het doen van de was. 

De basisverzekering vergoedt een ADL-hond als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 • u heeft een ernstige aandoening waardoor u beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen 
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthesen, Orthopedische schoenen en Daisyspelers
 • u heeft daarom de hulp van een ADL-hond nodig omdat de ADL-hond een aanzienlijke bijdrage levert aan uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen

Voor alle hulphonden

Wij vergoeden ook maximaal € 260 per 3 maanden voor het levensonderhoud en medische en dagelijkse verzorging van uw blindengeleidehond, uw signaalhond of uw ADL-hond. U ontvangt dit bedrag achteraf. De vergoeding voor bijvoorbeeld de maanden januari, februari en maart ontvangt u in april.

Dit wordt niet vergoed

 • een hulphond als andere hulpmiddelen uw beperkingen kunnen corrigeren of voldoende verbeteren
 • een hulphond voor bijvoorbeeld epilepsie, PTSS, autisme en diabetes

Andere vergoedingen

Er zijn veel andere hulpmiddelen die helpen bij problemen met bewegen, zien of horen.

Andere hulpmiddelen voor problemen met zien staan in de vergoedingen:

Andere hulpmiddelen voor problemen met horen staan in de vergoedingen:

Andere hulpmiddelen voor problemen met bewegen staan in de vergoedingen:

Hier kunt u terecht

 • voor een blindengeleidehond: bij een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden
 • voor een signaalhond: bij een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden
 • voor een ADL-hond: bij een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden

Wat u zelf betaalt

Eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor een hulphond.
Hoe werkt dat?

Eigen risico

U krijgt een hulphond altijd in bruikleen. Daarom geldt geen eigen risico. Voor de bijdrage in het levensonderhoud geldt het eigen risico wel.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

Voor een hulphond moet u een medische indicatie en een praktische indicaties hebben. De medische indicatie geeft aan dat u door uw beperking op een hulphond bent aangewezen omdat andere hulpmiddelen niet helpen. De praktische indicatie geeft aan dat een hulphond u in de praktijk echt zal helpen.

 • U krijgt de medische indicatie voor de blindengeleidehond van een regionaal instituut blinden en slechtzienden. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden.
 • U krijgt de medische indicatie voor de signaalhond van de KNO-arts of een audiologisch centrum. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden.
 • U krijgt de medische indicatie voor de ADL-hond van de ergotherapeut. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden.

Soms moet u ons vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van het opleidingsinstituut van de hond. Er zijn 2 mogelijkheden.

 1. Staat uw opleidingsinstituut in ons overzicht toestemmingsvrije leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die instituten hebben wij afspraken over toestemming.
 2. Staat uw opleidingsinstituut er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

De Regeling omschrijft de ADL-hond in artikel 2.6, onderdeel e en in artikel 2.12 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij problemen met bewegen, orthopedische schoenen, kortdurende uitleen (van hulpmiddelen bij problemen met bewegen), orthesen en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met bewegen.
 
De Regeling omschrijft de blindengeleidehond in artikel 2.6, onderdeel f en in artikel 2.13 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met zien, brillenglazen en lenzen bij medische indicatie en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met zien.
 
De Regeling omschrijft de signaalhond in artikel 2.6, onderdeel c en in artikel 2.10 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de hoorfunctie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met horen en hoortoestellen en tinnitusmaskeerders.

 

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app