Oedeem- en littekentherapie door de huidtherapeut
Heeft u klachten door lymfoedeem of een litteken? Een huidtherapeut kan u hiervoor behandelen.
Vergoeding per verzekering
Basis
Tot 18 jaar: alle behandelingen
Vanaf 18 jaar: vanaf 21e behandeling
Start
Geen vergoeding
Beter
100%
Plus
100%
Optimaal
100%
Top
100%
Excellent
100%
Wat u vergoed krijgt
Lymfevaten voeren het vocht af uit uw lichaam. Als ze door bijvoorbeeld een operatie of bestraling minder werken, kunt u oedeem krijgen. Dan hoopt het vocht zich op. Dat kan pijnlijke zwellingen en stijve gewrichten geven, waardoor u moeilijker beweegt. Lymfoedeemtherapie kan helpen het vocht weer af te voeren.
Ook littekens kunnen last geven bij het bewegen, of ander ongemak veroorzaken. Met littekenmassage wordt de huid rondom het litteken versoepeld en de doorbloeding gestimuleerd.
Heeft u lymfoedeemtherapie of littekentherapie nodig? Wat u vergoed krijgt, hangt af van welke verzekering u heeft en naar welke therapeut u gaat.
Gaat u naar een (oedeem)fysiotherapeut of een oefentherapeut? Daarvoor geldt de vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie tot 18 jaar of Fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar.
Gaat u naar een huidtherapeut? Dan geldt de vergoeding die u nu leest.
De basisverzekering vergoedt oedeem- en littekentherapie door een huidtherapeut bij lymfoedeem en bij littekenweefsel van de huid al dan niet na trauma. Tot 18 jaar zijn dat alle behandelingen. Bent u 18 jaar of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen vergoedt de basisverzekering niet.
De aanvullende verzekeringen Beter en hoger vergoeden ook lymfoedeem- en littekentherapie door een huidtherapeut. Een arts moet dan wel hebben vastgesteld dat de aandoening:
- een negatief effect heeft op uw dagelijks functioneren, of
- u ernstig beperkt in de belangrijkste bewegingen, uw persoonlijke verzorging of uw mobiliteit
Hier kunt u terecht
- een huidtherapeut die volwaardig lid is van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
Wat u zelf betaalt
Geen eigen bijdrage
Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?
Het eigen risico
Voor de zorg die onder de basisverzekering valt, geldt het eigen risico. Voor de zorg die onder de aanvullende verzekering valt, geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?