Steunkousen

Als de aders en lymfevaten in uw benen of armen niet meer goed werken.

Vergoedingen A-Z
2020

Vergoeding per verzekering

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor steunkousen. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Een steunkous zorgt voor extra druk op uw hele been of arm, of een deel daarvan. Uw lichaam kan door deze extra druk bloed of lymfe weer uit uw benen of armen afvoeren. Dit voorkomt bijvoorbeeld oedeem en trombose, of helpt tegen reuma. Steunkousen zijn er in 4 drukklassen. Een steunkous met drukklasse 1 geeft lichte ondersteuning, terwijl een steunkous met drukklasse 4 veel meer druk op uw been of arm geeft en daardoor geschikt is voor ernstige aandoeningen.

De basisverzekering vergoedt alleen steunkousen van drukklasse 2 of hoger. We noemen ze dan ook wel 'therapeutische elastische kousen'. U moet aan de volgende 2 voorwaarden voldoen:

  1. de aders of lymfevaten in uw benen of armen zorgen niet meer uit zichzelf voor transport van bloed of lymfevocht
  2. u heeft langdurig steunkousen in drukklasse 2, 3 of 4 nodig om dit te verhelpen

U heeft recht op 2 paar kousen of 2 stuks per jaar.

Als u steunkousen zelf niet aan en uit kunt doen, vergoedt de basisverzekering ook eenvoudige aantrek- en uittrekhulpen. De minimale gebruikstermijn voor deze aantrek- en uittrekhulp is 2 jaar.

Dit wordt niet vergoed

  • steunkousen na het verwijderen van spataderen

Andere vergoedingen

Heeft u hulp nodig van een verzorger of verpleegkundige bij het aan- en uitdoen van steunkousen omdat u dat zelf niet kunt met een aantrek- en uittrekhulp? Die hulp valt onder de vergoeding Verpleging en verzorging.

Krijgt u steunkousen vanwege een operatie of andere ziekenhuisbehandeling? Dan geldt de vergoeding Medisch specialist.

Hier kunt u terecht

  • alle leveranciers van steunkousen en aantrek- en uittrekhulpen

Wat u zelf betaalt

Eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor deze hulpmiddelen.
Hoe werkt dat?

Eigen risico

U krijgt deze hulpmiddelen in eigendom. Daarom geldt het eigen risico.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor steunkousen en de aantrek- en uittrekhulp van de behandelend arts. Het voorschrift voor de aantrek- en uittrekhulp kunt u ook krijgen van de fysiotherapeut of ergotherapeut.

Soms moet u ons vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.

  1. Staat uw leverancier in ons overzicht toestemmingsvrije leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.
  2. Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

De Regeling omschrijft steunkousen en aantrek- en uittrekhulpen in artikel 2.6, onderdeel m als uitwendige hulpmiddelen te gebruiken bij het langdurig compenseren van het functieverlies van aderen bij het transport van bloed en het functieverlies van lymfevaten bij het transport van lymfe. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij vaatproblemen.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app