Buitenland: spoedeisende zorg

Als u onverwachts zorg nodig heeft in het buitenland.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Zorg die onder basisverzekering valt, tot bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten

Tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief

Tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief

Tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief

Tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief

• Aanvulling basisverzekering als zorg duurder is dan in Nederland, tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief
• Zorg die onder Excellent valt, tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief
• Geregistreerde geneesmiddelen
• Niet-geneesmiddelen, max. € 350 per kalenderjaar
• Ziekenvervoer naar de zorgverlener

• Aanvulling basisverzekering als zorg duurder is dan in Nederland, tot buitenlands wettelijk of marktconform tarief
• Geregistreerde geneesmiddelen
• Niet-geneesmiddelen, max. € 250 per kalenderjaar
• Ziekenvervoer naar de zorgverlener

Tot bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten

Tot bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten

Tot bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten

Tot bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten

Wat krijgt u vergoed?

Heeft u in het buitenland met spoed zorg nodig, bijvoorbeeld door een ongeval of een plotselinge ziekte? De vergoeding die u nu leest geldt voor spoedeisende zorg in het buitenland. Gaat u speciaal voor de zorg naar het buitenland? Of kan de zorg wachten totdat u weer terug bent in Nederland? Dan geldt de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg.

Voor de vergoeding van spoedeisende zorg maakt het verschil of de basisverzekering de zorg vergoedt, of de aanvullende verzekering. En ook in welk land u de zorg krijgt en welke aanvullende verzekering(en) u heeft. We zetten het voor u op een rij.

De basisverzekering vergoedt de zorg

Staat bij de vergoedingen dat de basisverzekering de zorg vergoedt? Dan is dat ook zo als u die zorg met spoed in het buitenland krijgt. Het gaat dan om situaties waarbij de zorg medisch gezien niet kan wachten, omdat direct ingrijpen nodig is. Er gelden 2 belangrijke beperkingen:

  • wij vergoeden maximaal het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten. Het komt regelmatig voor dat zorg in het buitenland duurder is dan zorg in Nederland. De rest moet u dan zelf betalen
  • niet alle zorg in het buitenland voldoet aan de voorwaarden van de basisverzekering. Voldoet de zorg niet aan deze voorwaarden? Dan krijgt u geen vergoeding

De aanvullende verzekeringen Buitenland en Excellent vullen voor spoedeisende zorg in het buitenland de vergoeding van de basisverzekering aan, tot het wettelijke of marktconforme tarief van het land waar u de zorg krijgt. Maar alleen als de zorg voor uw vertrek naar het buitenland niet te verwachten was. U hoeft dan niet bij te betalen als de zorg duurder is dan in Nederland. Maar u moet wel vooraf contact opnemen met onze alarmcentrale Zorgassistance. Buitenland en Excellent vergoeden niet het eigen risico dat u moet betalen..

Of: u kiest voor vergoeding volgens plaatselijke regels

Woont u in een EU-, EER- of verdragsland en krijgt u de spoedeisende zorg in een ander EU-, EER- of verdragsland? Dan kunt u ook kiezen voor vergoeding volgens de plaatselijke regels. Hoe dat werkt, staat in grens aan zorg in het buitenland.

De aanvullende verzekering vergoedt de zorg

Heeft u een aanvullende verzekering? De vergoedingen van de aanvullende (tand)verzekering gelden ook voor zorg die u in het buitenland krijgt. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als in Nederland. De aanvullende verzekeringen vergoeden maximaal het wettelijke of markconforme tarief van het land waar u de zorg krijgt. De Tandplus verzekeringen vergoeden maximaal het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten.

Maar let op: de aanvullende verzekering OntzorgPlus vergoedt geen zorg of diensten in het buitenland.

Wat u zelf betaalt

De eigen bijdrage

Zou u in Nederland een eigen bijdrage betalen? Dan betaalt u die ook in het buitenland. Kiest u voor vergoeding volgens plaatselijke regels? Dan betaalt u een eigen bijdrage als de plaatselijke regels dat bepalen.
Zo werkt de eigen bijdrage

Het eigen risico

Valt zorg in Nederland onder het eigen risico? Dan geldt het eigen risico ook als u die zorg in het buitenland krijgt.
Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

Neem contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance

Heeft u in het buitenland zorg nodig? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met onze alarmcentrale Zorgassistance. Bij Excellent en Buitenland móet u dit doen.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. Dat nota’s duidelijk moeten zijn, en in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans. En welke wisselkoers wij gebruiken voor nota’s in een andere muntsoort dan de euro.
Voor Buitenland staan hierboven alleen de belangrijkste voorwaarden. De uitgebreide voorwaarden Buitenland bepalen uw vergoeding. Dat geldt ook als u Excellent heeft. Buitenland is daar namelijk onderdeel van.
Het moet gaan om de zorg die normaal gesproken wordt verleend. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app