CPAP-apparaat

Als u hulp nodig heeft met ademhalen tijdens uw slaap.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

 

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor CPAP-apparaten. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels 2021.

Wat krijgt u vergoed?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP-apparaat wordt gebruikt om slaapapneu te behandelen. Als u slaapapneu heeft, stopt de ademhaling tijdens uw slaap vaak en voor meer dan 10 seconden. Bijvoorbeeld omdat uw tong uw luchtpijp blokkeert of uw hersenen te weinig prikkels geven om adem te halen. Een CPAP-apparaat blaast lucht onder druk in uw luchtpijp. Dat gebeurt via een masker. Het apparaat houdt uw luchtwegen bij het slapen vrij of geeft een prikkel om adem te halen, zodat u door blijft ademen.

De basisverzekering vergoedt een CPAP-apparaat als u matige tot ernstige slaapapneu heeft. En een proefperiode met positief resultaat heeft gehad. 

De minimale gebruikstermijn van een CPAP-apparaat is 5 jaar.

Dit wordt niet vergoed

  • hulpmiddelen voor chronische ondersteuning van de ademhaling
  • hulpmiddelen die alleen bedoeld zijn om snurken te verminderen
  • CPAP-apparaat als u een MRA gebruikt

Andere vergoedingen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met ademhalen. Die vallen onder de volgende vergoedingen.

Hier kunt u terecht

  • leverancier van CPAP-apparaten

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor het CPAP-apparaat betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

U krijgt het CPAP-apparaat in bruikleen. Daarom geldt geen eigen risico. Kiest u ervoor om het CPAP-apparaat zelf te kopen? Dan geldt het eigen risico wel.
Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor een CPAP-apparaat van de longarts, KNO-arts of neuroloog.

Soms moet u ons vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.

  1. Staat uw leverancier in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.
  2. Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

De Regeling omschrijft de CPAP-apparaten in artikel 2.6, onderdeel b en in artikel 2.9 als uitwendig hulpmiddel voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van stoornissen in de functie van het ademhalingsstelsel. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij problemen met ademhalen, het MRA en zuurstofapparatuur.
Elk jaar heeft u recht op onderhoud van uw CPAP-apparaat. De leverancier controleert uw apparaat en de slang en het masker worden vervangen. Gaat u naar een leverancier waar wij afspraken mee hebben gemaakt? Dan regelt de leverancier dit voor u. Hebben wij geen afspraken met uw leverancier? Dan moet u dit zelf met de leverancier regelen.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app