Psychische zorg bij de huisarts

Iedereen is wel eens somber, of ziet het even niet meer zitten. Maar soms heeft u professionele hulp nodig.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

 

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt. Ook als het gaat om psychische klachten.

De huisarts ondersteunt u bij lichte psychische klachten. Bijvoorbeeld als u zich somber, gespannen of eenzaam voelt. In een huisartsenpraktijk werkt vaak een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH-ggz). Deze is opgeleid voor het helpen van mensen met psychische klachten. Hij kan gesprekken met u voeren, maar ook internetprogramma’s inzetten bij de behandeling. Soms krijgt u medicijnen.

De basisverzekering vergoedt psychische zorg door de huisarts of door de POH-ggz voor alle leeftijden.

In de gesprekken gaat de huisarts of de POH-ggz ook na of hij u wel de juiste zorg kan geven. Misschien heeft u meer of andere zorg nodig, bijvoorbeeld omdat uw klachten door een psychische stoornis komen. Dan verwijst de huisarts u door, naar de generalistische basis-ggz of de gespecialiseerde ggz. Dan gelden die vergoedingen.

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan verwijst de huisarts u naar de jeugd-ggz. Voor deze zorg is de gemeente verantwoordelijk. Uw huisarts weet naar welke zorgverleners hij u kan verwijzen.

Dit wordt niet vergoed

  • bewegingsgerichte therapie
  • anonieme behandeling via internet

Andere vergoedingen

De aanvullende verzekeringen vergoeden ook andere zorg die u misschien kan helpen bij psychische klachten. Zo vergoeden Start en hoger alternatieve geneeswijzen en beweegzorg. Optimaal en hoger vergoeden preventiecursussen, zoals runningtherapie of een slaapcursus.

Wilt u stoppen met roken? Ook daarbij kunt u ondersteuning krijgen.

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor psychische zorg van de huisarts of de POH-ggz betaalt u geen eigen bijdrage.

Geen eigen risico

Voor psychische zorg van de huisarts of de POH-ggz geldt geen eigen risico.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.
Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die huisartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app