Buitenland: ziekenhuiszorg in Belgiƫ en Duitsland

Als u naar het ziekenhuis gaat in Belgiƫ of Duitsland.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Alleen voor zorg in ziekenhuis

Alleen voor zorg in ziekenhuis

Wat u vergoed krijgt

Voor medisch-specialistische zorg krijgt u van de huisarts een verwijzing naar de medisch specialist. In Nederland geldt dan de vergoeding Medisch specialist. Bijna altijd vergoedt de basisverzekering die zorg.

Gaat u voor medisch-specialistische zorg naar het buitenland? Dan geldt de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg. De basisverzekering vergoedt dan tot het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten. Als de zorg in het buitenland duurder is, betaalt u dus een deel zelf.

De aanvullende verzekeringen Buitenland en Excellent vullen de vergoeding van de basisverzekering voor ziekenhuiszorg in België of Duitsland aan. Tot het wettelijke of marktconforme tarief van dat land. U hoeft dan niet bij te betalen als de zorg duurder is dan in Nederland.

Waar kunt u terecht? Wat zijn de voorwaarden?

Voor ziekenhuiszorg in het buitenland gelden dezelfde voorwaarden als voor zorg in Nederland. Bijvoorbeeld dat u vooraf een verwijzing nodig heeft. U vindt de voorwaarden via de vergoeding Medisch specialist.

Dit wordt niet vergoed

  • extra kosten in verband met een één- of tweepersoonskamer
  • hogere lonen voor artsen of kosten die daarmee te maken hebben, bijvoorbeeld bij inzet van een Chefarzt of Oberarzt (Duitsland) of supplementen (België)
  • administratiekosten die u maakt omdat u voor de behandeling naar het buitenland gaat. Bijvoorbeeld als het ziekenhuis kosten rekent, omdat ze uw dossier uit Nederland moeten beoordelen en verwerken
  • vervoer naar het ziekenhuis of terug naar huis
  • eigen risico dat u moet betalen

Andere vergoedingen

Excellent en Zorgplan hebben vergoedingen voor extra luxe en comfort tijdens een ziekenhuisopname en voor extra service voor en na een ziekenhuisopname. Die gelden soms ook voor België en Duitsland.

Wat u zelf betaalt

De eigen bijdrage

Zou u in Nederland een eigen bijdrage betalen? Dan betaalt u die ook als u naar België of Duitsland gaat. Zo werkt de eigen bijdrage

Het eigen risico

Valt zorg in Nederland onder het eigen risico? Dan geldt dat ook als u naar België of Duitsland gaat. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

Soms moet u ons vooraf toestemming vragen

U moet toestemming hebben in de volgende situaties:

  • als u voor de zorg in Nederland toestemming moet hebben
  • voor opname of dagopname

Wij raden u aan om ook andere ziekenhuiszorg in België of Duitsland aan te vragen. Dan weet u vooraf of wij de behandeling vergoeden.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Hierboven staan alleen de belangrijkste voorwaarden. De uitgebreide voorwaarden Buitenland bepalen uw vergoeding. Dat geldt ook als u Excellent heeft. Buitenland is daar namelijk onderdeel van.

Het moet gaan om de zorg zoals medisch specialisten die normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app