Hulphonden

Als uw viervoeter u helpt bij bewegen, zien of horen.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Wat u vergoed krijgt

Een hulphond is een speciaal getrainde hond om mensen met een ernstige beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Er zijn verschillende hulphonden. Hieronder leggen wij uit wanneer wij een hulphond vergoeden.

De blindengeleidehond

Een blindengeleidehond helpt u om u veilig te verplaatsen, in huis en buiten in het verkeer. Bijvoorbeeld door u om obstakels heen te leiden en te waarschuwen voor onverwachte gebeurtenissen.

De basisverzekering vergoedt een blindengeleidehond als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

 1. u bent volledig blind of zo slechtziend dat u op een blindengeleidehond bent aangewezen, en
 2. de blindengeleidehond levert een belangrijke bijdrage aan uw mobiliteit of oriëntatie in het maatschappelijk verkeer, wat niet te bereiken is met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met zien, Brillenglazen en lenzen bij medische indicatie en Daisyspelers

De signaalhond

Een signaalhond wijst u op geluiden in uw omgeving die u niet mag missen. We noemen dat ook wel omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een brandalarm in huis, of de sirene van een ambulance in het verkeer.

De basisverzekering vergoedt een signaalhond als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 1. u bent volledig doof waardoor u beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen
 2. deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met horen en Hoortoestellen en tinnitusmaskeerders
 3. u heeft een signaalhond nodig om u bij mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen te ondersteunen door het signaleren van omgevingsgeluiden. De signaalhond vergroot uw zelfstandigheid en vermindert het beroep op zorgondersteuning

De ADL-hond

ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het zijn algemene en huishoudelijke handelingen die u dagelijks uitvoert. Bijvoorbeeld het aan- en uitdoen van lampen, het openen en sluiten van deuren, het aangeven van spullen en het doen van de was.

De basisverzekering vergoedt een ADL-hond als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 1. u heeft een ernstige aandoening waardoor u blijvend beperkt bent in uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL- handelingen
 2. deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthesen, orthopedische schoenen en Daisyspelers
 3. u heeft daarom de hulp van een ADL-hond nodig omdat de ADL-hond een aanzienlijke bijdrage levert aan uw mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen. De ADL-hond vergroot uw zelfstandigheid en vermindert het beroep op zorgondersteuning

Voor alle hulphonden

Wij vergoeden ook maximaal  260 per 3 maanden voor het levensonderhoud en medische en dagelijkse verzorging van uw blindengeleidehond, signaalhond of ADL-hond. U ontvangt dit bedrag achteraf. De vergoeding voor bijvoorbeeld de maanden januari, februari en maart ontvangt u in april.

Dit wordt niet vergoed

 • een hulphond voor bijvoorbeeld epilepsie, PTSS, autisme en diabetes

Andere vergoedingen

Er zijn veel andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met bewegen, zien of horen.

Andere hulpmiddelen voor problemen met bewegen staan in de vergoedingen:

Andere hulpmiddelen voor problemen met zien staan in de vergoedingen:

Andere hulpmiddelen voor problemen met horen staan in de vergoedingen:

Hier kunt u terecht

 • voor een blindengeleidehond: erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden
 • voor een signaalhond: erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden
 • voor een ADL-hond: erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor een hulphond betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

U krijgt een hulphond altijd in bruikleen. Daarom geldt geen eigen risico. Voor de bijdrage in het levensonderhoud geldt het eigen risico wel. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift (medische indicatie) en praktische indicatie hebben

Voor een hulphond moet u een medische indicatie en een praktische indicatie hebben. De medische indicatie geeft aan dat u door uw beperking op een hulphond bent aangewezen omdat andere hulpmiddelen niet helpen. De praktische indicatie geeft aan dat een hulphond u in de praktijk echt zal helpen.

 • U krijgt de medische indicatie voor de blindengeleidehond van een regionaal instituut voor blinden en slechtzienden. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden.
 • U krijgt de medische indicatie voor de signaalhond van de KNO-arts of een audiologisch centrum. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden.
 • U krijgt de medische indicatie voor de ADL-hond van de ergotherapeut. De praktische indicatie krijgt u van een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden.

Soms moet u vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van het opleidingsinstituut van de hond. Er zijn 2 mogelijkheden.

 1. Staat uw opleidingsinstituut in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die instituten hebben wij afspraken over toestemming.
 2. Staat uw opleidingsinstituut er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij de hulphond van dit opleidingsinstituut niet.

Goed om te weten

Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, én de algemene regels.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app