Mechanische beademing

Als ademhalen niet meer vanzelf gaat.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

In een instelling of bij u thuis

Wat u vergoed krijgt

Bij een ernstige (long)ziekte of als u in coma ligt, kunt u soms niet zelfstandig (voldoende) ademen. Een beademingsapparaat kan dan de ademhaling overnemen. Dit heet ook wel mechanische beademing en gebeurt meestal in een ziekenhuis.

Soms is de mechanische beademing lange tijd, of zelfs levenslang, nodig. Dan kan de beademing ook buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis.

Als uw medische situatie dat toelaat krijgt u de beademing thuis. Een centrum voor thuisbeademing begeleidt u en uw familie of mantelzorgers daarbij. Er zijn in Nederland 4 van deze centra, elk met een eigen werkgebied.

Het centrum voor thuisbeademing levert de apparatuur die u thuis nodig heeft. En stelt die voor u in. De verpleegkundigen leren u, uw familie of mantelzorgers hoe u ermee om moet gaan. Verder levert het centrum alle medisch-specialistische zorg en medicijnen die u bij de beademing nodig heeft.

De basisverzekering vergoedt mechanische beademing:

  • in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis
  • thuis met apparatuur, zorg en begeleiding van het centrum voor thuisbeademing

Bij mechanische beademing thuis krijgt u ook een vergoeding voor stroomkosten (elektriciteitskosten). Die is  0,06 per uur dat u de beademing nodig heeft ( 1,44 per dag bij een gebruik van 24 uur).

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor mechanische beademing betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

Voor mechanische beademing geldt het eigen risico. Zo werkt het eigen risico

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app