Preventief onderzoek

Medisch onderzoek als de basisverzekering dat niet vergoedt.

Vergoedingen A-Z
2022

Vergoeding per verzekering

Max. per kalenderjaar

Max. per kalenderjaar

Max. per kalenderjaar

Wat u vergoed krijgt

Als u een gezondheidsprobleem heeft dan valt medisch onderzoek bijna altijd onder de basisverzekering. Maar soms wilt u zelf medisch onderzoek om een gezondheidsrisico goed in te schatten.

De aanvullende verzekeringen Optimaal en hoger vergoeden preventief medisch onderzoek en sportmedisch onderzoek voor 50%. Top en Excellent vergoeden ook nog farmacogenetisch onderzoek voor 100%.

Er geldt een maximale vergoeding per kalenderjaar voor alle preventieve onderzoeken samen. De bedragen staan bovenaan deze vergoeding.

Wordt bij het onderzoek iets gevonden waarvoor u behandeld moet worden? Of krijgt u medicijnen voorgeschreven? Dan valt dat bijna altijd onder de basisverzekering. Kijk daarvoor bij de juiste vergoeding, meestal Huisarts of Medisch specialist. Of soms onder Erfelijkheidsonderzoek.

Preventief medisch onderzoek

Preventief medisch onderzoek kan worden gedaan om een ziekte of een ander gezondheidsrisico op te sporen. Ook als u (nog) geen gezondheidsklachten heeft. Bijvoorbeeld als u zich zorgen maakt over een ziekte die in uw familie veel voorkomt.

De overheid (RIVM) en artsenorganisatie KNMG hebben de voors en tegens op een rij gezet. Twijfelt u of een preventief onderzoek iets voor u is? De ZorgConsulent kan u ook meer informatie geven.

Sportmedisch onderzoek

Bij sportmedisch onderzoek kunt u bijvoorbeeld uw conditie laten onderzoeken of persoonlijk advies krijgen om veilig te sporten. Wij vergoeden:

  • sportmedisch onderzoek
  • sportmedisch- en inspanningsadvies
  • sportmedische begeleiding
  • sportkeuring of duikkeuring

Farmacogenetisch onderzoek

Bij farmacogenetisch onderzoek gaat een laboratorium na of een geneesmiddel bij u zal werken, en welke dosis voor u het beste is. Uw arts schrijft het voor en vraagt het onderzoek aan, of weet waar u terecht kunt. Wij vergoeden het farmacogenetisch onderzoek alleen als het gaat om een voor u nieuw geneesmiddel, en als het onderzoek past binnen de adviezen van de KNMP. Uw arts weet of dat zo is. Het zogenoemde DNA-paspoort valt ook onder dit farmacogenetisch onderzoek.

Hier kunt u terecht

  • voor preventief medisch onderzoek: huisarts of medisch specialist
  • voor sportmedisch onderzoek en -advies: een sportarts
  • voor een duikkeuring: een duikerarts
  • voor farmacogenetisch onderzoek: laboratorium voor farmacogenetisch onderzoek

Dit wordt niet vergoed

  • bevolkingsonderzoek. Dat is preventief medisch onderzoek dat de overheid aanbiedt en betaalt, bijvoorbeeld voor borstkanker of darmkanker. Als u er aan mee kunt doen, krijgt u vanzelf bericht
  • onderzoek dat u voor of via uw werkgever of sportvereniging laat doen

Andere vergoedingen

Wilt u weten hoe het met uw fitheid of algemene gezondheid is? Dan is er vanaf Start een jaarlijkse vergoeding voor een gezondheids- of sportcheck-up.

Soms vergoedt de basisverzekering de sportarts. Bijvoorbeeld bij een beschadigde knie. Dan geldt de vergoeding voor de medisch specialist. U heeft dan vooraf een verwijzing van de huisarts nodig.

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor preventief medisch en sportmedisch onderzoek en voor farmacogenetisch onderzoek betaalt u geen eigen bijdrage.

Geen eigen risico

Voor preventief medisch en sportmedisch onderzoek en voor farmacogenetisch onderzoek geldt geen eigen risico.

Dit moet u zelf doen

Op de nota voor preventief medisch onderzoek moet staan dat het om onderzoek door een huisarts of medisch specialist gaat

Voor farmacogenetisch onderzoek moet u een voorschrift van uw arts hebben

Regelt u het onderzoek zelf? Stuur dan het voorschrift mee met uw declaratie.

Goed om te weten

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Onze ZorgConsulent weet ook waar u het onderzoek kunt laten doen.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app