Zuurstofapparatuur

Als u hulp nodig heeft om genoeg zuurstof op te nemen.

Vergoedingen A-Z

Vergoeding per verzekering

Wat u vergoed krijgt

Zuurstofapparatuur gebruikt u als u zuurstof moet krijgen. De basisverzekering vergoedt zuurstofapparatuur als die problemen met ademhalen helemaal of voor een deel verhelpt. Er zijn verschillende apparaten voor zuurstof:

  • zuurstofconcentrators halen zuurstof uit de lucht, en zijn bedoeld voor gebruik thuis. Er zijn ook mobiele concentrators om mee te nemen
  • zuurstofcilinders bevatten samengeperste zuurstof, die u makkelijk mee kunt nemen zodat u mobiel blijft
  • systemen met vloeibare zuurstof, die bestaan uit een draagbaar vat, en een groot vat om het draagbare vat bij te vullen. Het systeem is zowel thuis als buiten huis te gebruiken

U kunt niet zelf kiezen welke zuurstofapparatuur u krijgt. Dat bepalen de behandelend arts en leverancier aan de hand van wat u nodig heeft.

De basisverzekering vergoedt ook stoffen die u met zuurstofapparatuur krijgt toegediend. Met stoffen bedoelen we zuurstof en andere stoffen met een certificaat volgens de Wet op de medische hulpmiddelen. Die moeten wel bedoeld zijn om beter te kunnen ademen.

Gebruikt uw zuurstofapparaat stroom? Dan vergoeden wij  0,06 per uur dat u het zuurstofapparaat gebruikt. Ieder uur moet geregistreerd zijn door de leverancier van het hulpmiddel.

Gaat u naar het buitenland? Het is niet altijd mogelijk om genoeg zuurstof mee te nemen. Of u mag het niet meenemen, bijvoorbeeld omdat u gaat vliegen. Dan vergoeden wij ook zuurstof die u in het buitenland krijgt. Maar maximaal tot het Nederlandse tarief, volgens de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg. Alle kosten boven het Nederlandse tarief en andere kosten vergoeden wij niet. U kunt zuurstof in het buitenland via uw leverancier regelen.

Andere vergoedingen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met ademhalen. Die vallen onder de volgende vergoedingen:

Chronische ondersteuning van de ademhaling valt onder de vergoeding Mechanische beademing.

Hier kunt u terecht

  • leverancier van zuurstofapparatuur

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor zuurstofapparatuur betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

U krijgt zuurstofapparatuur in bruikleen. Daarom geldt geen eigen risico. Voor de vergoeding voor stroom van  0,06 per uur geldt wel het eigen risico. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor zuurstofapparatuur van de behandelend arts.

U moet ons vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.

  1. Staat uw leverancier in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.
  2. Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, én de algemene regels.

Nog vragen?
Neem gerust contact op met ons Service Center via telefoonnummer 030 639 62 62
Bekijk onze andere contactopties en actuele openingstijden op de pagina Contact.

Vergoedingen A-Z
`

Declareer jij je zorgkosten al via de PNOzorg app?

Meer over de app