Zwangerschap en geboorte

Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Een bijzondere gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Op deze pagina vindt u meer over het kiezen van een verloskundigekraamzorg regelenkraampakket aanvragenbevalling en uw kind bijschrijven op uw polis.

Verloskundige kiezen

Zodra u weet dat u zwanger bent

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige die u tijdens de zwangerschap begeleidt. Als u zwanger bent, dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. In dat geval kunt u natuurlijk ook bij uw eigen huisarts terecht.

Vind een verloskundige in uw buurt >
Vergoeding verloskundige zorg >
Vergoeding prenatale screening (13-weken echo, 20-weken echo en NIPT test) >

 

Kraamzorg regelen

Zo snel mogelijk, uiterlijk week 16 van uw zwangerschap

Als u zwanger bent, heeft u recht op kraamzorg. Tijdens die bijzondere periode vlak na de bevalling geeft de kraamverzorgende moeder en kind zorg. Wij adviseren u om zo snel mogelijk (uiterlijk de 16e week van uw zwangerschap) kraamzorg aan te vragen wanneer u weet dat u zwanger bent. U kunt de volgende stappen nemen om kraamzorg te regelen:

  • Zoek via de Zorgzoeker met uw postcode en huisnummer eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt.
  • als u een kraamzorgorganisatie heeft gevonden. Neem dan contact met deze kraamzorgorganisatie op om de aanvraag te regelen. De contactgegevens staan in de Zorgzoeker.
  • heeft u de kraamzorg aangevraagd? Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. In veel gevallen komt het voor dat de kraamzorgorganisatie rechtstreeks bij ons de declaraties zal indienen. Stuurt de kraamzorgorganisatie de declaraties naar u toe? Dan kunt u deze zelf indienen via MijnPNO of de PNO-app.
  • heeft u nog vragen? Dan helpt de Kraamzorg Service u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

 

Snel en eenvoudig uw kraamzorg regelen
U kunt via de zorgzoeker met uw postcode eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt zoeken.

Kraamzorg aanvragen

 

Uiterlijk week 30 van uw zwangerschap
In het kraampakket zitten producten die onmisbaar zijn bij een thuisbevalling en de kraamweek. Vraagt u het pakket voor de 30e week van uw zwangerschap aan? Dan krijgt u het kraampakket uiterlijk in de 34e week van uw zwangerschap thuisbezorgd.

Wordt het kraampakket vergoed?
Heeft u een aanvullende verzekering PNO Plus of hoger? Dan krijgt u het kraampakket vergoed. U kunt zelf kiezen of u voor het duurzame of het standaard kraampakket gaat. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kunt u zelf een kraampakket kopen. Dit kan via ons met korting of bij een drogist of apotheek bij u in de buurt. Bekijk de vergoeding van het kraampakket >

Wat is het verschil tussen een duurzaam en standaard kraampakket?
Wij raden u het duurzaam kraampakket aan. In het duurzaam kraampakket zitten herbruikbare producten, zoals een wasbare onderlegger en broekjes. Ook zit er een Cord ring (non-latex) in om de navelstreng af te binden. De producten zijn ecologisch en biologisch afbreekbaar. Bekijk het duurzaam kraampakket hier. In het standaard kraampakket zitten geen herbruikbare producten. Daarin vindt u bijvoorbeeld 10 onderleggers en 15 inlegverbanden. Bekijk de inhoud van het standaard kraampakket hier.

Kraampakket aanvragen >  
Kraampakket zelf aanschaffen >

Bevalling

Uw bevalling kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en behoefte. In de meeste gevallen kunt u ook zelf kiezen of en welke pijnbestrijding u wilt. Houd er rekening mee dat u soms een eigen bijdrage of uw eigen risico moet betalen.

Vergoeding zwangerschap en bevalling >

Uw kind bijschrijven op de polis

Bent u bevallen? Gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Schrijf uw baby binnen vier maanden na de bevalling bij op de polis, zodat hij/zij ook verzekerd is voor zorgkosten. Kinderen hoeven tot hun 18e verjaardag geen premie te betalen voor hun zorgverzekering. U meldt uw zoon of dochter eenvoudig bij ons via ‘Mijn verzekeringen’ in MijnPNO.

Uw baby aanmelden >

 

Bekijk alle vergoedingen voor kraamzorg

Veelgestelde vragen kraamzorg