Het juiste verzekeringsbewijs mee

Zoek voor je naar het buitenland gaat uit welk verzekeringsbewijs je mee moet nemen. Welk bewijs je op reis mee moet nemen, hangt af van het land waar je naartoe gaat.

Verzekeringsbewijzen zijn:

  • jouw zorgpas met EHIC (European Health Insurance Card)
  • een verdragsformulier E-111
  • een verzekeringsverklaring

EHIC

Jouw PNO zorgpas is tevens jouw Europese ziekteverzekeringskaart. Dat zie je aan de term European Health Insurance Card (EHIC) op de achterkant van jouw zorgpas. Iedere verzekerde met een Basisverzekering, dus ook kinderen, is dus automatisch in het bezit van de EHIC. De einddatum van de EHIC staat onderaan de PNO Zorgpas. Stopt jouw Basisverzekering vóór de einddatum van de EHIC, dan vervalt ook de EHIC op de einddatum van de Basisverzekering.
Met de EHIC hebben verzekerden in het buitenland in geval van ziekte of een ongeval recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. De EHIC geeft je recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin je verblijft. De aanspraak op zorg kan afwijken van de regelgeving in Nederland.
De EHIC dekt geen medische kosten wanneer je naar een ander land reist met het doel om een behandeling te ondergaan of wanneer de dekking van de Basisverzekering in Nederland is opgeschort of beëindigd.

De EHIC is geldig in:

De EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana Guadaloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en St. Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar) en Zweden;
de EER-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen; Noord-Macedonië en Zwitserland,  Australië (alleen als u daar korter dan één jaar verblijft).

Bij de EU horen niet: Andorra, de Nederlandse Antillen, Monaco, de Kanaaleilanden (Alderney, Guernsey, Jersey en Sark), het eiland Mann, San Marino en Vaticaanstad.

Heb je vragen over jouw situatie? We helpen je graag.
Het Service Center is maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur via 030 639 62 62.

Verdragsformulier

Nederland heeft met een aantal landen verdragen gesloten. Ga je naar een van deze verdragslanden, vraag dan bij ons een E-111-formulier aan en neem dit mee op reis. Dit formulier geeft in de verdragslanden recht op spoedeisende zorg.
Deze landen zijn: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije. Vraag een E111-formulier aan via het Contactformulier. Geef daarbij aan:

  • Naar welk land je gaat
  • De periode van jouw verblijf
  • Verzekeringsverklaring

Verzekeringsverklaring
Ga je naar een verre bestemming waar de EHIC of het E111-formulier niet geldig is?
In sommige gevallen heb je dan een internationale verzekeringsverklaring nodig om te bewijzen dat je een zorgverzekering hebt. Een verzekeringsverklaring is nodig voor een reis naar (Wit-) Rusland, Cuba en Zuid-Afrika. Vraag een Engelstalige verzekeringsverklaring aan via het Service Center. Deze verklaring bevestigt dat er dekking is volgens de polisvoorwaarden.
Geef daarbij aan:

  • Naar welk land je gaat
  • De periode van jouw verblijf

Neem de verzekeringsverklaring mee op reis (deze ontvang je per post, uiterlijk een week na aanvraag).

Veelgestelde vragen buitenland