Wat is een restitutieverzekering?

Zorgverzekeraars kunnen drie typen polissen aanbieden: de naturapolis (waartoe ook de budgetpolis behoort), de combinatiepolis en de restitutiepolis.

  • Bij een naturapolis is het de bedoeling dat noodzakelijke zorg alleen wordt afgenomen bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. In dat geval is er een volledige vergoeding. Wanneer de hulp wordt ‘gehaald’ bij een niet gecontracteerde zorgverlener, zal de vergoeding lager uitvallen of in het geheel niet worden gegeven.
  • Bij restitutiepolissen kun je zelf kiezen voor een zorgverlener. De kosten worden dan volledig vergoed, tot wat wettelijk is toegestaan.
  • Er zijn ook verzekeraars die een combinatie van natura– en restitutiepolissen aanbieden. Dit wordt een combinatiepolis genoemd.

PNOzorg biedt uitsluitend een restitutiepolis: bij ons ben je vrij om zelf een arts en ziekenhuis te kiezen. Of wij een contract met jouw zorgverlener hebben, is niet van belang.

Ook profiteren van keuzevrijheid?

Bereken je premie
PNOzorg Jongetje zit op auto.jpg

Geen preferentiebeleid bij PNOzorg

Veel verzekeraars voeren een preventiebeleid voor medicijnen. PNOzorg doet dit niet en we leggen je graag uit waarom.

Wat is een preferentiebeleid voor medicijnen?

Preferentie betekent letterlijk voorkeur. Bevatten twee geneesmiddelen dezelfde werkzame stoffen, dan geven zorgverzekeraars met een preferentiebeleid de voorkeur aan het goedkoopste medicijn. De apotheek mag dan alleen het preferente geneesmiddel aanbieden. Komt er een goedkoper medicijn op de markt, dan wordt dat middel preferent en moet je daar naartoe overstappen.

PNOzorg biedt vrije keuze

PNOzorg voert geen preferentiebeleid en biedt je dus optimale keuzevrijheid. Ook bij het kiezen van je medicijnen. Jouw arts schrijft een medicijn voor en de apotheek levert het voorgeschreven medicijn. Wij vinden dit belangrijk, omdat er soms meerdere medicijnen mogelijk zijn voor een bepaalde aandoening of ziekte. Daarnaast reageert niet ieder lichaam hetzelfde op de verschillende bestanddelen in een medicijn. Wat voor de een prima werkt, hoeft bij een ander niet succesvol te zijn. Daarom vindt PNOzorg het belangrijk dat je kunt kiezen voor het medicijn dat voor jou het beste werkt. Dit hoeft dus niet noodzakelijkerwijs het goedkoopste middel te zijn.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de vergoedingen voor geneesmiddelen? Kijk bij het vergoedingsoverzicht.